Att leda grupper, kursdeltagare Helen Sjöholm

Helen Sjöholm

Hur får man sitt team att dra åt samma håll, fastän tillvaron gungar? Det – och mycket annat – lär man sig om man går kursen ”Att leda grupper” i [i.o.h]s regi.
– Jag har fått mycket verktyg och frågeställningar som kommer att hjälpa mig i det långa loppet, säger Helen Sjöholm, som gick kursen i slutet på 2016.

Till vardags arbetar Helen Sjöholm som underhållsledare på Gestamp Hardtech, ett företag i Luleå som tillverkar bildelar, verktyg och redskap av stål. Efter en omorganisation där större avdelningar bröts ner i mindre grupper fick Helen Sjöholm ett utökat ansvar för sitt team, speciellt helger och nätter. Då hon var relativt oerfaren som chef, ville hon ha verktyg för att kunna axla sin nya roll.

– Jag har hört väldigt mycket positivt om [i.o.h]s utbildningar så jag hade höga förväntningar, och visste ändå inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. Men det var jättebra!

Kursen ”Att leda grupper” går ut på att det behövs träning i och förståelse för de processer och krafter som finns i grupper. Under kursdagarna lär man sig hur grupper fungerar, men även vilka individuella behov som finns i gruppen och hur man skapar effektiva team.

– Vi står inför en omorganisation och det kan vara buttra miner – man vet vad man har, men inte vad man får. Jag har fått mycket redskap för att hantera detta, och det var mycket det vi pratade om på kursen; hur man håller ihop en grupp och hur man får alla att jobba åt det håll en själv vill, så det inte blir dålig stämning, säger Helen Sjöholm.

Hon berättar också att hon har lärt sig mycket om hur grupper fungerar och hur det kan se ut om en grupp går åt fel håll.

– Det jag tar med mig från kursen är att försöka se min roll i teamets arbete – hur jag lättast för gruppen framåt, hur jag med min person kan få gruppen att samarbeta, säger hon.

Låter det här som något för dig? Kursen Att leda grupper hålls i Luleå nästa gång, 30-31 mars. Anmäl dig här.