Nu är sommaren här, och vi får möjlighet att varva ner och fylla på. Men en av svårigheterna som många har i dag är att kunna vara närvarande i stunden – att bara vara, här och nu.

Låt oss blicka tillbaka till medeltiden. Idealet för det goda livet var då att dela in dygnet i tre lika stora delar. Vita activa – aktiviteter och arbete, vita contemplativa – kontemplation, meditation, begrundade, återhämtning och sömn – sova.

I början av 1400-talet fanns det ca 30 000 böcker i Europa som alla var handskrivna, handlade om religion och nästan bara kunde läsas av präster, munkar och nunnor. I mitten av 1400-talet började Gutenberg trycka böcker och i slutet av århundradet fanns det 9 miljoner böcker i Europa som handlade om allt möjligt. Med dagens teknik är all information tillgänglig för alla samtidigt, överallt och i realtid.

Det ger oändliga möjligheter men även risker. Vad innebär det för oss att ständigt vara tillgänglig, att ständigt försöka hålla koll på läget? I dag är många aktiva från den stund de öppnar ögonen till dess att de stupar i säng på kvällen. Men för att vara kreativa behöver vi då och då stunder av stillhet och reflektion. Vi behöver alla återkommande andningspauser, i stället för att sträva efter att komma framåt så snabbt och smärtfritt som möjligt.

Återhämtning handlar om att skapa sig utrymme för reflektion, för att kunna vara närvarande. Naturen ger möjlighet till närvaro. I trädgården, parken, skogen, vid sjön eller havet händer det saker hela tiden. Att bara iaktta, lyssna och känna dofterna är läkande i sig.

Naturen ger möjlighet att träna upp vår förmåga att lyssna. En promenad i skogen eller vid havet innebär för många att gå i tystnad – trots att det är mängder av ljud där, helt andra ljud än de som finns i vår vardag. I stället för reklamradioskval eller trafikbuller bjuder naturen på vindsus och vattenporl. I den tystnaden kan man lära sig att lyssna på sig själv – för tankeverksamhet kräver avskildhet och ro.

Tiden är allt vi har så använd den väl, och ta vara på sommaren.

Vi på [i.o.h] önskar alla en skön och återhämtande semester.