Utveckling av grupp och ledare (UGL)

Utveckling av grupp och ledare (UGL) är en ledarskapsutbildning som bygger på lärande genom upplevelser. UGL ger dig möjlighet att se dig själv genom andras ögon. Du får insikter om hur du påverkar och påverkas av andra, du får uppleva hur en grupp utvecklas och du får förståelse för hur gruppen ska ledas i olika faser. Det blir en kursvecka att minnas i många år.

Anmälan görs via kontaktformuläret intill, eller genom att kontakta Rune Tapper. Vid avbokning senare än sex veckor före kursstart debiteras hela kursavgiften. Företag kan utan debitering byta ut en deltagare mot en annan.

Vad är UGL?
Sedan 1981 har UGL varit den grundläggande ledarskapsutbildningen inom Försvarsmakten. Sedan 90-talet används kursen allt mer i syfte att utveckla ledare och medarbetare inom näringsliv och offentlig sektor. Försvarshögskolan äger och utvecklar fortlöpande konceptet.

Hur går UGL till?

 • En UGL-grupp består av minst åtta och max tolv deltagare.
 • Kursen leds av två certifierade handledare.
 • Handledarna håller i gruppens struktur, ger gruppen uppgifter och förmedlar teori som knyter an till de olika delarna av kursen.
 • UGL pågår i fem dagar, och innefattar kvällspass.

Syftet med kursen är att nå ökad självkännedom och personlig utveckling, men även att få ökad förmåga att:

 • arbeta med reflektion och lärande enskilt och i grupp.
 • hantera och förstå konflikter.
 • kunna kommunicera direkt och tydligt.
 • förstå känslors inverkan på både individ- och gruppnivå.
 • kunna ge och ta utvecklande feedback.
 • förstå hur värderingar påverkar relationer och ledarskap.
 • kunna urskilja olika stadier i en grupps utveckling och det egna förhållningssättet relaterat till dessa.
 • förstå att det finns behov av olika ledarstilar.

Vilka kan gå UGL?
Kursen är avsedd för alla, oavsett bakgrund. Den kunskap kursen ger är användbar i alla sammanhang där man har relationer med andra människor. Särskilt viktig är kursen för dem som i sitt arbete har till uppgift att leda andra. UGL ger insikter, verktyg och erfarenheter som går att använda i det dagliga arbetet.

Dock bör den som är i en akut kris i sitt liv inte gå kursen, då det blir svårt att tillgodogöra sig de erfarenheter och insikter som veckan annars hade gett.

 

Anmälan: UGL - Utveckling av Grupp och Ledare.

 • Allmänna villkor & avbokningsregler

 

Mer om våra kursgårdar och handledare

Abisko turiststation – i höstglöd. Vecka 37, 2020. Det är storslaget att bo i internationell miljö på Abisko turiststation, blicka bort mot Lapporten från rumsfönstret, njuta av delikata måltider i matsalen med utsikt över det milsvida Torneträsket, bada i den vedeldade bastun och svalka sig i träskets åttagradiga vatten, väckas mitt i natten av midnattssolens envisa strålar och ta en morgonpromenad längs Kungsleden intill den brusande Abiskojokken. En UGL i Abisko är en oförglömlig vecka!

Aktiviteter: Kursen börjar på måndag, men vi erbjuder dem som så önskar att göra en dagsvandring under söndagen före kursstart för att få njuta av den storslagna naturen. Vi som vill vandra träffas på lördag kväll på Abisko turiststation och äter gemensam middag. Under söndagen tar vi med oss lunchmatsäck och gör en vandring med storslagan vyer. På söndag kväll eller måndag morgon ansluter övriga kursdeltagare och vi börjar kursen, som avslutas på fredag. Några av er kanske väljer att stanna kvar någon dag för att ytterligare få njuta av naturen.

Komma dit: Du reser till Abisko med bil eller tåg eller väljer kanske flyg till Kiruna och därifrån tåg eller buss till Abisko.

Kurstillfällen: Vecka 37. Handledare: Jessica Holmström och Rune Tapper

KURSAVGIFT: 25 000 kr (ankomst söndag) med kost & logi exkl. moms. För ankomst till Abisko lördag med guidad vandring tillkommer (pris ej fastställt just nu). Enkelrum med wc/dusch, helpension: ankomst söndag middag.
Tillägg för ankomst lördag middag med vandring eller extra dygn med halvpension.

 

Stiftsgården i Skellefteå – en vecka i historisk miljö! Vecka 47, 2020. Stiftsgården är en modern konferensanläggning som ligger i idylliska omgivningar intill den medeltida landskyrkan och ”Bonnstan” – kyrkstaden med anor från 1600-talet. Vi bor i smakfullt inredda rum med hotellstandard, ljusa möbler och sköna sängar. I Prästgårdens matsal njuter vi av god mat och gott fika. Torsdag middag intar vi i Pehrkällaren, den unika källaren från 1600-talet med stämningsfull atmosfär. Under veckan kan vi koppla av med promenader/jogging längs Skellefteälvens promenadstråk och bese Lejonströmbron från 1700-talet – Sveriges äldsta träbro, där ett slag stod mellan ryska och svenska hären 1809.
Kursen börjar på måndag förmiddag och avslutas på fredag. De som reser långt är välkomna till kursgården redan på söndag kväll. (Bokas via Stiftsgården).

För information om Stiftsgården se www.stiftsgarden.se.

Komma dit: Du tar dig Skellefteå enkelt med bil, buss eller flyg.

Kurstillfällen: Vecka 47. Handledare Jessica Holmström och Robert Koss

KURSAVGIFT: 23 900 kr (ankomst måndag) exkl. moms. Internatavgift ingår i priset
Enkelrum med wc/dusch, TV, trådlöst internet och helpension måndag förmiddag – fredag eftermiddag.

Medlefors i Skellefteå Vecka 14, 2020. Medlefors är en modern konferensanläggning som ligger i idylliska omgivningar intill den medeltida landskyrkan och ”Bonnstan” – kyrkstaden med anor från 1600-talet. Vi bor i rum med hotellstandard, ljusa möbler och sköna sängar. Medlefors är känd för sina goda mat och fikabröd. Under veckan kan vi koppla av med promenader/jogging längs Skellefteälvens promenadstråk och bese Lejonströmbron från 1700-talet – Sveriges äldsta träbro, där ett slag stod mellan ryska och svenska hären 1809.
Kursen börjar på måndag förmiddag och avslutas på fredag. De som reser långt är välkomna till kursgården redan på söndag kväll (bokas via kursgården).

För information om Stiftsgården se www.medlefors.se

Komma dit: Du tar dig Skellefteå enkelt med bil, buss eller flyg.

Kurstillfällen: Vecka 14. Handledare Jessica Holmström och Ulf Konradsson

KURSAVGIFT: 23 900 kr (ankomst måndag) exkl. moms. Internatavgift ingår i priset
Enkelrum med wc/dusch, TV, trådlöst internet och helpension måndag förmiddag – fredag eftermiddag.

 

Rune Tapper

Rune Tapper

UGL-Handledare

Mobil: 070-371 34 53
Epost: rune@ioh.se

Rune har en bakgrund som yrkesofficer, rektor och konsult i eget företag. Inom försvaret är han bland annat utbildad i ledarskap, emotionell debriefing, krishantering, krisledning och konflikthantering. UGL-handledare sedan 1999 och även handledare i UL, IL, GDQ, SDI, FARAX, Förändringens fyra rum och Lösningsinriktat arbetssätt och har akademiska utbildningar i bland annat organisation och ledarskap, organisationsutveckling, konflikthantering och medling. Rune har arbetat som organisationskonsult sedan år 2000 och är delägare i [i.o.h] organisationsutveckling.

Jessica Holmström

Jessica Holmström

UGL-Handledare

Mobil: 070-342 27 27
Epost: jessica@oqurenz.se

Jessica har drivit eget företag och har också under sex år varit VD för ett företag med 35 medarbetare. Under flera år har hon arbetat med olika former av utbildnings- och utvecklingsuppdrag inom företagsutveckling, ledarskap och grupputveckling. Är UGL-handledare sedan 2005 och och ingår i handledarnätverket inom Umeå Universitet. Hon är också utbildad inom projektledning och marknadsföring och är diplomerad coach och certifierad för DISC och SDI. Jessica är konsult och delägare i OQurenz AB.

Ulf Konradsson

Ulf Konradsson

UGL-handledare

Ulf anställdes inom Försvarsmakten 1975, där hans intresse för ledarskap tidigt väcktes. Är verksam som utbildningsansvarig med inriktning på utbildning mot Hemvärns- och Frivilligpersonal. Är sedan år 2000 UGL-handledare och är även handledare i Förändringens fyra rum och har gått utbildningar i bl.a. konflikthantering, krishantering, temautveckling. Är fotbollstränare/ idrottsledare på fritiden.

Robert Koss

Robert Koss

UGL-handledare

Robert är präst i Svenska Kyrkan, där han under de senaste sex åren har haft arbetsledande tjänster. Startade 2001 Dialogteamet i Skellefteå, som arbetar med mångfaldsfrågor och individ- och grupputveckling. Är UGL-handledare sedan 2005 och även handledare för SDI (Strength Deployment Inventory). Tränar karate på fritiden.