Hoppa till innehållet
4 februari 2021

[i.o.h] bedriver spaning

”Utan spaning ingen aning”

[i.o.h] kommer under vintern och våren 2021 intervjua flera personer med olika bakgrund från olika branscher och göra en omvärlds-spaning. Vi kommer att prata med direktören, chefen, medarbetaren, forskaren men även kulturarbetaren och studenten. Det kommer vara personer från Kiruna till Malmö och från olika branscher. Allt för att vi ska få så många olika perspektiv som möjligt.

Vi kommer att presentera korta och koncisa intervjuer på vår hemsida och vi hoppas att vi alla kan få insikter via denna omvärldsspaning.

Just nu lever vi i en turbulent och osäker värld. Det pågår en pandemi och den geopolitiska kartan håller på att ritas om för att inte tala om alla klimatutmaningar vi har framför oss. Företag och organisationer som vill lyckas behöver göra sin omvärldsspaning för att hänga med, eller leda, utvecklingen. Det är både svårare och viktigare i dessa tider att både spana och dra slutsatser.

Det finns klassiska historier om företag och branscher som inte haft tillräckligt bra spaning eller inte dragit rätt slutsatser av det som de sett.

Facit sålde mekaniska räknesnurror och skrivmaskiner mycket framgångsrikt över hela världen när miniräknarna, persondatorerna kom.

Blockbuster var en gång i tiden en av världens största videouthyrare.

År 2000 närmade sig Reed Hastings, grundaren av start up-bolaget Netflix, Blockbusters vd John Antioco, med ett partnerskapsförslag. Antioco gav honom kalla handen, eftersom hans företag var på toppen av videouthyrnings-marknaden, med tusentals affärer och miljoner kunder. När internet tog över gick Blockbuster snabbt mycket sämre, och företaget förklarade sig bankrutt år 2010 – medan Netflix som bekant har blomstrat.

Vi hoppas att du får både nytta och nöje av att följa våra intervjuer om omvärlden. Vem vet, vi kanske hör av oss till dig för att få din spaning!

Kuriosa

Utan spaning- ingen aning är ett uttryck som har sitt ursprung i Försvarsmakten. ” Att sätta in förbanden på rätt plats i rätt tid är avgörandeför utgången. En förutsättning för framgång är en bra underrättelsetjänst”.

Uttrycket "Utan spaning ingen aning" är ett av professorn och legendaren Magnus Söderströms favorituttryck.

Varför behöver grupper utvecklas, Per?
3 mar 2021

Vi frågar Per Selberg om vad grupputveckling kan vara bra för. Per har lång...

Varför arbeta agilt, Hans?
25 feb 2021

Ordet agilt förekommer oftare och i fler och fler sammanhang nu för tiden. Vi...

Spaning av Stefan Evholt
22 feb 2021

Intervjuad: Stefan Evholt, Senior Vice President International IT-operations,...

By Formsmedjan. Powered by Yago