Hoppa till innehållet
3 oktober 2021

Oskar Aili lämnar [i.o.h]

Oskar, du lämnar ioh, hur kommer det sig?

Jag vill börja med att säga att jag har trivts otroligt bra på ioh, den här gamla klyschan när man gör slut ”det är inte du, det är jag…”passar rätt bra här också haha. Skämt åsido, jag har varit på ioh sedan 2013 och när jag gick på föräldraledighet den första april fick jag lite distans till arbetet och då väcktes också känslan att det kanske är dags att testa något nytt. Ibland behövs något nytt för man ska fortsätta sin egen personliga utveckling och nu kändes det som att det var läge för det.

Vad inbär ditt nya jobb och dina nya arbetsuppgifter?

Jag kommer att arbeta som Learning & Development Business Partner på MTR Pendeltågen. Det innebär att jag kommer projektleda och utveckla utbildningarna för den operativa personalen på Pendeltågen.

Hur har du upplevt dina 8 år på [i.o.h]?

Oj, jag vet inte var jag ska börja riktigt men ur ett individuellt perspektiv så är utveckling något som verkligen präglat de här åren. Jag var väldigt ”grön” när jag kom men fick möjligheten att få ta rygg på ett mycket kompetent och erfaret gäng som delade med sig av kunskaper, erfarenheter m.m. Omväxling är något annat som präglat de här åren. Att ena veckan arbeta med ett stort börsnoterat bolag för att nästa vecka arbeta med en ideell organisation ger en intressant spännvidd. En tredje sak som jag kommer att tänka på är att [i.o.h] har för mig alltid känts familjärt och jordnära, dels i det interna relationerna men även i de externa. Man sätter sig inte på några höga hästar utan arbetar nära och långsiktigt med kunderna.   

Vad tar du med dig för erfarenheter?

Vi pratade om spännvidd mellan olika typer av företag och organisationer tidigare och en erfarenhet är att det ofta är samma problem man brottas med, oavsett om man är ett börsnoterat bolag eller en ideell organisation. Självklart har man olika förutsättningar beroende på vilken bransch man är i, ekonomiska förutsättningar o.s.v. men när det kommer till de mellanmänskliga samspelet på arbetsplatsen är det oftast samma utvecklingsområden vi hittar. Ett sådant utvecklingsområde som nästan alltid dyker upp är kommunikation. Jag hörde en liknelse där kommunikation kan likställas med blodomloppet. Det är genom den vi kan göras oss av med slaggprodukter som missförstånd, konflikter, frustration m.m. Den kan också tillföra energi som nya perspektiv, stöd och beröm. Och ja, blir blodomloppet infekterat så kan det såklart få allvarliga konsekvenser. Vi kan alltid bli bättre på att kommunicera eftersom det faktiskt är en väldigt komplicerad process och det är något jag tar med mig.   

Några minnen som konsult som du vill dela med dig av?

Oj, det känns som att jag hunnit uppleva lite allt möjligt. Allt från rätt tunga och ingrodda konflikter till gruppövningar som slutat med gapskratt i hela gruppen. Jag har fått göra studiebesök på häftiga industrier, suttit 900 meter under marken och genomfört intervjuer samt besökt fler kursgårdar än jag kommer ihåg. Det som framförallt sticker ut är alla drivna personer jag fått möta, det är både fascinerande och glädjande hur vi människor kan brinna för så olika saker, allt från innovativ teknik till utsatta människor i samhället.  

Roligaste uppdrag?

Det är svårt att välja ut ett specifikt uppdrag som det roligaste, det finns många som har varit roliga utifrån olika aspekter. Man kanske knyter an till vissa grupper mer eller så är det en speciell verksamhet som är lite extra spännande t.ex. Men det som de roligaste uppdragen har haft gemensamt tror jag är att det funnits ett driv, en öppenhet och en nyfikenhet hos människorna jag mött samtidigt som de är lätt ifrågasättande. Det gör att man som konsult verkligen måste tänka igenom det man gör och kunna motivera varför man tror att det är viktigt eller kan göra skillnad. Att kunna motivera varför man pratar utifrån en viss teori eller väljer en viss övning är ju självklart något som alltid ska finnas men om gruppen kan hjälpa en själv att reflektera lite extra så är det utvecklande för en själv också. Det blir ett bra dynamiskt samspel med gruppen vilket är kul.   

Vad ger du för råd till den som vill gå in i konsultbranschen?

Konsultrollen innebär inte att överföra kunskap utan att skapa lärande, du behöver alltså inte veta mest för att vara en bra konsult. Din förmåga att lyssna kommer vara viktig eftersom du kommer att möta olika typer av organisationer och företag och det kräver att du försöker förstå just deras verksamhet. Du måste vara beredd på att arbeta både högt och lågt så att säga. Det som syns är när du arbetar med gruppen eller individen men det är mycket administration och förberedelser runt omkring.

Har du någon hälsning/tanke till [i.o.h]:s kunder?

Vill bara rikta ett stort och varmt tack till alla som jag haft förmånen att arbeta med under åren. Jag hoppas att jag och ioh har kunnat bidra till en positiv utveckling hos er, ni har definitivt gjort det hos mig.

Roger, har du några väl valda ord du skulle vilja dela med dig av, vad gäller Oskar och hans tid på [i.o.h]?

Roger Hademalm VD ioh: Vi kommer att sakna Oskar som person och för hans kompetens. Hans driv att förkovra sig och hitta nya perspektiv. Vi önskar grattis till Oskar och hans nya jobb och till de nya utmaningarna. Och du är alltid välkommen tillbaka till [i.o.h]!

Spaning av Caroline Johansson, personalchef, Jokkmokks kommun
10 jun 2021

Intervjuad: Caroline Johansson, personalchef, Jokkmokks kommun Vilka trender...

Spaning av Elin Schönqvist, COO, DOSPACE Sweden AB
1 jun 2021

Intervjuad: Elin Schönqvist, COO, DOSPACE Sweden AB Vilka trender ser du som...

Spaning av Anja L Sundberg, pressekreterare hos utbildningsminister Anna Ekström, Regeringskansliet
24 maj 2021

Intervjuad: Anja L Sundberg, pressekreterare hos utbildningsminister Anna...

By Formsmedjan. Powered by Yago