Hoppa till innehållet
5 april 2023

Transaktionsanalys, förkortas TA, är en psykologisk beskrivningsmodell

som utvecklats i USA, framför allt av Dr Eric Berne. TA är idag en populär modell som används i många sammanhang för att hjälpa människor till ökad förståelse för hur vi kommunicerar och relaterar.

Denna modell kan du använda när du märker att kommunikationen mellan dig och den du kommunicerar med, inte riktigt fungerar. Visst, ni pratar med varandra, men det ”känns” inte bra i dig, eller du kanske märker att din motpart blir lite irriterad under samtalets gång.

För vad händer i dig och din samtalspartner om vi är i den vuxna-, föräldra- eller barnrollen? Det känns och händer lite olika saker i huvudet, eller hur? Det finns ett test man kan göra för att ta reda på i vilken roll man kan hamna i, som inte alltid är så bra.

Självklart är ju ”Vuxen-rollen” där du bör vara hela tiden, där du behandlar dina medmänniskor med respekt och inte ser ned på andra, som förälder till barn eller att du agerar känslomässigt, som ett barn och anklagar ”mamma” eller ”pappa” för att vara orättvisa.

Min fälla är att jag kan bli den kritiska eller vårdande föräldern. Har du funderat över i vilket ”dike” du kan hamna i?

Glad Sommar!
19 jun 2024

[i.o.h] avslutade terminen med en konferens där vi blickade framåt mot nästa...

Vi , Roger Hademalm och Stefan Lundgren, firar sista april och vårens ankomst,
30 apr 2024

 med planering inför nästa seminarium i chefs- och ledarprogrammet med...

[i.o.h] har fått förstärkning! Välkommen Cecilia!
10 apr 2024

Hej och välkommen Cecilia Franzén! Hur känns det att bli en i laget? Hej och...

By Formsmedjan. Powered by Yago