Sju tips om hur mening i livet kan ge känsla av kontroll även när tillvaron är kaotisk.
1.Gilla läget
Det kan röra sig om att söka nya möjligheter när gamla dörrar stängts, eller bara vila i vetskapen om att man befinner sig i en ovan situation som man inte kan påverka alltför mycket.
2.Rutinera mera
Oavsett om du arbetar, studerar, är arbetslös eller ledig – vikten av rutiner är central, finns forskning som visar att det finns en koppling mellan att strukturera sin tid och att känna meningsfullhet.
3.Sammanhäng
I den nya boken får vi lära oss Dahlens verb ”sammanhänga” som går ut på att umgås i nya sammanhang. Enligt forskningen finns det flera kopplingar mellan känslan av meningsfullhet och att man är i ett sammanhang.
4.Bli Bättre
Studier visar att människor som upplever att de har utvecklats det senaste året samtidigt upplever en högre grad av livsmening, jämfört med människor som påstår att de inte utvecklats.
5.Naturskåda
Forskare i flera länder har kommit fram till att naturen är en av de viktigaste källorna till ett meningsfullt liv, och när ett tyskt forskarteam bad ett gäng studenter att fota något meningsfullt bestod över hälften av bilderna av motiv som berg, sjöar och landskap.
6.Tänk på döden
Att lära oss umgås med döden lär oss att göra livet mer akut och livsbejakande.
7.Gör skillnad
Tendensen att vilja jobba med något som gör världen bättre har blivit tydligare de två senaste decennierna. Men även personer som känner att de gör skillnad på sina jobb – genom att bidra till ett bra resultat eller göra kunderna nöjda – känner större mening med sina liv.
Micael Dahlen, Professor, Handelshögskolan. Artikel SvD, 2020-11-25.
Läs artikeln i sin helhet här https://www.svd.se/folj-nasas-rad-nr-1-for-overlevnad
Årets första "Ny som chef" fullbelagd! Här kommer de nya datumena!
Stor efterfrågan på "Ny som chef" innebär att nya datum redan tagits fram...
God Jul och Gott Nytt År
Tre decennier av utveckling – och en värld som aldrig står still Vet du hur...
Frukostmöte om "Kränkande särbehandling och mobbning"
Ett viktigt ämne vi måste prata mer om: Kränkande särbehandling och...