Hoppa till innehållet
11 februari 2021

Spaning av Svante Sandblom

Intervjuad: Svante Sandblom, Konsultsäljare, Sandblom & Partners AB

 

Vilka trender ser du som kommer påverka vårt samhälle mest de närmaste 3 åren?

Hållbarhet

Elektrifieringen av infrastrukturen för fordonstrafiken byggs idag ut i hela landet. Andelen sålda elbilar och hybrider ökar år från år. Jag har idag själv en laddhybrid som jag tar mig till och från jobbet på en laddning. Jag spar både pengar och spar på miljön. Det känns bra.

Andelen bilpooler tror jag kommer att fortsätta att öka i framtiden, både av ekonomiska skäl men även av hänsyn till miljön.

Digitalisering

Det är ju det vi egentligen har hållit på med hela tiden inom IT-branschen. Sedan 70-talet har det handlat om att digitalisera manuella rutiner.

Digitaliseringen av idag handlar mer om att tänka nytt, att tänka utanför den berömda boxen. T ex uppkomsten av företag som Spotify. Eller ta Klarna, som utvecklats så enormt i samband med den växande näthandeln. Här missade storbankerna tåget, så att säga.

I digitaliseringens spår har affärsutvecklingen/tjänsteutvecklingen skapat helt nya möjligheter för driftiga entreprenörer. Men det krävs mycket jobb och en stark drivkraft för att lyckas. För konkurrensen är såklart tuff. Jag har en stor respekt för det arbete som krävs för att lyckas.

Renässans för experten (”Tegnell-effekten”)

Det blir mer och mer viktigt att veta vad man talar om. Det finns expertis-områden där det verkligen krävs kompetens, djup kompetens, för att få kalla sig för expert. Ibland kan jag tycka att väldigt många utger sig för att vara expert utan att verkligen ha en djup kompetens inom ett område.

Tyvärr blir det blir allt svårare att hitta vad som är sant eller osant, p g a det enorma informationsflödet som finns på nätet.

Därför blir det mer intressant att hitta de experter som är trovärdiga, både utifrån vilken erfarenhet de har och med vilken integritet de kan stå för sin kunskap.

 

Vilka konsekvenser kommer dessa trender att ge?

Enklare och mer naturligt att samarbeta i tillfälliga arbetsgrupper. Som drivs av att vi kan arbeta mer via distans.

Mindre flockbeteende, mer av självständigt tänkande.

 

Vilka omvärldsfaktorer påverkar din bransch mest just nu?

Distansarbetet

Idag kan en konsult påbörja ett nytt uppdrag, utan att träffa kunden fysiskt. Det fungerar att  intervjua kandidater på distans. För ska vi ändå arbeta på distans så är det mycket intressant hur en intervju fungerar med den som söker uppdraget.

Egenföretagandet

Idag vill fler och fler vara egenföretagare i olika typer av konstellationer. Det är vad jag ser och upplever. Konsulter samarbetar oftare i olika konstellationer för att hitta nya uppdrag och sedan genomföra dem.

Utmaningen med att vara egenföretagare är att den egna kompetensutvecklingen kan bli eftersatt. Här gäller det att vara på sin vakt.

 

Vilka konsekvenser kommer dessa faktorer att få?

Färre fysiska möten kommer att ske än tidigare.

Kraven ökar på att leverera värde i det digitala mötet. Mötena har idag ett större fokus på mötets agenda, inte på ”-Hur e läget?”.

Viktigt att kunna föra sig i digitala möten och vi kan räkna med att de är här för att stanna.

Mer av tillfälliga konstellationer i tillfälliga  arbeten och uppdrag.

 

Vilket medskick/råd skulle du ge en yngre ledare i din bransch?

Har du ambitioner som ledare, tänk på att:

  • Stanna inte kvar för länge i samma organisation.
  • Satsa på det du brinner för.
  • Var inte för lojal. Det är inte säkert att chefen som du rapporterar till vill ditt bästa. Många tänker att ”-Jag måste göra som chefen bestämmer.” Men om du inte håller med chefen, om du börjar tappa förtroendet, så är mitt råd att du bör röra på dig.

 

 

Akwel Automotive investerar i ledningsgruppsutveckling
16 feb 2021

Ledningsgruppen blir i allt större utsträckning hjärtat i de flesta...

[i.o.h] bedriver spaning
4 feb 2021

”Utan spaning ingen aning” [i.o.h] kommer under vintern och våren 2021...

GLB Bygg satsar på arbetsledarutbildning.
15 jun 2020

Att bli arbetsledare handlar om att gå från sin kärnkompetens till ett annat...

By Formsmedjan. Powered by Yago