Spaning av Stefan Evholt
Intervjuad: Stefan Evholt, Senior Vice President International IT-operations, Handelsbanken
Vilka trender ser du som kommer påverka vårt samhälle mest de närmaste 3 åren, och vilka konsekvenser ser du?
Fordonsskatten
Fordonsskatten gynnar idag el-bilar och hybrider. Den stora ökningen av andelen sålda el-bilar och hybrider kommer inte att sjunka, tvärtom. Detta medför många intressanta, positiva och negativa konsekvenser.
En intressant förändring är att det traditionella bilägandet kommer att förändras. Vi kommer att få se ökat antal bilpooler, privatleasing, kort och långtidshyrning av bilar. Ett förändrat köpbeteende kommer vi definitivt att få uppleva.
Detta skapar utrymme för nya tjänster inom bilförsäljning och biluthyrning.
En negativ samhällskonsekvens är att vi bygger upp ett större elberoende. Hur kommer vårt samhälle att lösa detta på kort, och på lång sikt? Det blir intressant att följa!
Distansarbete
I och med Covid-19 har andelen yrkesverksamma som arbetar på distans ökat lavinartat. Vi har tvingats förändra våra tankar om vad man kan göra på distans kontra lokalt.
Positivt är att avståndet till arbetsplatsen spelar en mindre roll än tidigare. Detta skapar nya möjligheter vad gäller både var jag kan bo och på vilket företag jag kan arbeta. Människor som tidigare varit mer eller mindre utestängda från arbetslivet har i och med detta fått helt nya möjligheter att ta sig in på arbetsmarknaden. Detta kommer att öka mångfalden i samhället på ett positiv sätt.
Det är däremot negativt för fastighetsmarknaden, i alla fall kortsiktigt, i och med att efterfrågan på kontorslokaler stannat upp och t o m minskat under aktuell pandemi.
Digitala konsumtionen
Vi är bara i början av denna trend. Vår näthandel har gått från att handla småsaker, kläder och förbrukningsvaror, till att köpa vår fabriksnya bil, som kostar upp till en miljon. Denna utveckling kommer att fortsätta.
Frågan är vad som kommer att hända med alla köpcentrum? Jag tror dock att marknaden för små nischade butiker kommer att växa. Butiker där människor med specialintressen kan känna på och se på varorna.
Vilka omvärldsfaktorer påverkar din bransch mest just nu?
Hållbarhetstänket
För tio år sedan handlade det om, för vår del på Handelsbanken, om att minska pappersförbrukningen. Idag har vi ett hållbarhetstänk i varje affär. Detta påverkar hela finansbranschen. Därför försöker vi vara en drivande part för att hjälpa till för att skapa ett hållbart samhälle. Där kan vi göra en riktig skillnad. T ex har vi en idag en oerhört intressant fond som heter ”Hållbar Energi”.
Dataanvändandet
Idag ser vi informationen vi har om våra kunder som en av våra viktigaste tillgångar. Med hjälp av denna information kan vi ännu bättre tjäna våra kunder. Vi är och kommer att bli ännu duktigare på att vara proaktiva, för kundens bästa. Du får tips av banken då gynnsamma affärsmöjligheter dyker upp, eller vad du ska vara observant på utifrån vad som händer i världen. Se på ICA som ett bra exempel.
Vilket medskick/råd skulle du ge en yngre ledare i din bransch?
Var öppen för förändring! Samhället förändras och det gäller även finansbranschen. Vår reptilhjärna ser förändringar som ett hot. Men för att må bra och kunna prestera behöver vi bejaka att förändringar är bra och ett måste. Och hänger vi inte med i förändringen, blir vi istället frånåkta.
Fortsätt att vara nyfiken. Du behöver varje vecka intressera dig för vad som händer i din bransch och aldrig stagnera. Detta är ingen självklarhet för alla. Så, se till att du bokar tid för att hänga med i utvecklingen av din bransch.
En sista fråga då Stefan: – Hur gör du det?
Stefan: - Jag är aktiv i nätverk och läser mycket. Detta, tror jag, blir viktigare och viktigare för att lyckas i toppen.
Lamborghini-rullning?
Det fick Roger och Per lära sig när de var hos Tjintokk i Slagnäs och höll i...
Tack!
för alla glada gratulationer och kommentarer IRL och på vår hemsida. De...
Oxelösunds Hamn stärker ledarskapet för framtiden med [i.o.h]:s stöd
”På samma sätt som vi investerar i kapacitet och infrastruktur för att möta...