Hoppa till innehållet
25 februari 2021

Varför arbeta agilt, Hans?

Ordet agilt förekommer oftare och i fler och fler sammanhang nu för tiden. Vi ber Hans Uddgård som är väl insatt i agilt och bland annat undervisar på universitet i ämnet att utveckla vad det är.

Varifrån kommer det?

Ordet kommer från det engelska ordet ”agile” och betyder vig, smidig. Men begreppet, som vi använder det mestadels idag, kommer ursprungligen från mjukvaruutveckling. Tidigare, innan begreppet agile blev vanligt, talade vi inom mjukvarubranschen om lättrörliga eller iterativa metoder kontra vattenfalls-metoden inom projekt. 2001 träffades ett antal hängivna anhängare av lättrörliga metoder i USA för att försöka enas om vilka värderingar och principer lättrörliga metoder borde stå för. Det var vid detta tillfället som man också enades om namnet ”Agile”.

När började du med att arbeta inom det agila?

2006, tror jag, när jag arbetade som chef på ett IT-område på en av våra storbanker och tog hjälp av en konsult för att införa Scrum, som är en agil metod.

Vad i det agila fastnade du för som chef?

Intresset för ett agilt arbetssätt började med att en av mina medarbetare berättade för mig om vad det handlade om. Hon beskrev det som att teamet:

  • tar ett tydligt och synligt ansvar för arbetsprocessen
  • föreslår själva förbättringar, för att arbeta smartare, roligare och effektivare
  • arbetar transparent och fokuserat för största möjliga kundnytta, alltså transparent och värdedrivet, tillsammans med beställaren

Det var en metod som hade verktyg att skapa engagemang hos medarbetare.

Vad är utmaningen med att arbeta agilt?

Att lyckas skapa dream-teamet. Ett team som fungerar tillsammans, där vi hjälper men även utmanar varandra till utveckling inom vår profession och som människa. Jag tror att ingredienserna för att lyckas med detta redan finns i de agila värderingarna och principerna. Men det är också beroende av att det finns ett kompetent ledarskap.

Finns det någon plats för chefen i det agila?

Jag säger absolut JA. I Scrum-metoden finns rollen scrum master. Det är inte detsamma som en projektledare utan mer en facilitator för att se till att Scrum-processen genomförs korrekt. Det finns fler förväntningar på en scrum master och man kan se det som en resurs i teamet som ska tillse att teamet kan arbeta så friktionsfritt och ostört som möjligt. Men, att vara en KOMPETENT scrum master är nästan som att vara en KOMPETENT chef. Och då blir det väldigt stort ansvar och förväntningar på scrum mastern. Scrum mastern OCH teamet behöver fortfarande det stöd som en KOMPETENT chef kan utöva. Utan min chef hade jag aldrig lyckats så väl med mitt teams införande av Scrum. Och jag tror att mitt teams scrum masters fann ett stort stöd i mitt ledarskap.

Vad har Kanban, Trello och Jira med agilt att göra?

Kanban är en av de populära agila metoderna, vid sidan av Scrum och XP (eXtreme Programming). Trello och Jira är däremot verktyg skapade för att underlätta utövandet av agila arbetssätt. Jira är mycket stort inom mjukvarubranschen. Trello är ett enklare verktyg som jag själv gärna använder.

Och, om du fick säga 5 anledningar till att alla chefer borde införa ett agilt arbetssätt, vilka skulle det vara?

1. Transparensen! I ett agilt arbetssätt är det tydligt vilken prioritet respektive uppdrag/leverans har. Uppdragens status visas också tydligt och även eventuella problem.

2. Den ständig förbättringen av arbetsprocessen. Teamets medlemmar har fått mandatet/ansvaret och möjligheten att själva komma med förslag och genomföra förbättringar i arbetsprocessen. Förbättringar som teamet själva har prioriterat.

3. Fokus. Teamet har större möjligheter att få arbeta fokuserat med uppdrag från ax till limpa och drabbas mer sällan av att pågående uppdrag nedprioriteras till förmån för andra uppdrag som bara dyker upp.

4. Samarbete. Arbetssättet uppmuntrar till ett nära samarbete med kunden och mellan team-medlemmarna.

5. Teamwork. Att få möjligheten att arbeta i ett team med agilt arbetssätt ökar möjligheterna till att utvecklas inom fler kompetensområden.

Tack Hans! En sista fråga. Finns det någonting du kan berätta om dig själv, som inte finns på hemsidan?

Det som de flesta tycker är märkligt, inklusive våra vänner, är väl att våra tre utomhuskatter har en egen friggebod, lite större faktiskt, som de får bo i alldeles själva. De har både sittgrupp och hörnskåp samt en skinnfåtölj. Innan sonen flyttade till Göteborg hade de även en 40-tums-TV också. Men som sagt, den försvann i och med att sonen flyttade.

Lästips för dig som vill veta mer om agilt:

Prioritera Fokusera Leverera. Din snabbguide till Lean, Agile, Scrum, Kanban och XP av Tomas Björkholm och Hans Brattberg

 

Vad innebär ett agilt arbetssätt?
29 apr 2021

Ett sätt att förstå vad ett agilt arbetssätt innebär kan vara att jämföra det...

Lena delar med sig av sina lärdomar och erfarenheter
22 apr 2021

Lena, kan du dela med dig av några lärdomar och erfarenheter som du gjort i...

[i.o.h] har flyttat!
12 apr 2021

[i.o.h] har flyttat till nya lokaler i Linköping och Luleå. Vi ber VD Roger...

By Formsmedjan. Powered by Yago