Hoppa till innehållet
25 mars 2021

Vad är det som är viktigt då jag leder i förändring, Håkan?

Vad är det som är viktigt då jag leder i förändring?

Att jag som ledare får så många som möjligt att:

 1. se nödvändigheten av att göra något åt situationen, att det är angeläget att göra något annorlunda. Ju större krismedvetenhet, desto större är också motivationen till att förändra.
 2. acceptera att det finns andra sätt att göra jobbet på.
 3. se att det är möjligt. Att det finns en plan som uppfattas som realistisk, både ur ett arbetsgivar-perspektiv och för mig som individ.
 4. vara delaktiga. Hur kan vi nå detta? Jo:
  • Var transparent med vad som sker.
  • Fråga medarbetarna om deras tankar.
  • Var tydlig med att det bara finns en väg, och det är framåt.
  • Dela insikten om, att du som chef, inte vet allt och behöver därför medarbetarnas kunskap om verksamheten.
  • När vi säger att vi vill ha delaktighet, då måste vi också vilja lyssna och bry oss om, reflektera över, det vi får till oss.
Vad är skillnaden på att leda i förändring mot att leda i vardagen?
 1. I ett förändringsskede är det lätt hänt att jag tillbringar mer tid i andra rum
  (hos chef, ledningsgrupper, kollegor) än hos mina medarbetare. Du behöver påminna dig själv, oftare än vanligt, att du behöver vara tillgänglig för att svara på frågor o funderingar från medarbetarna.
 2. Våga vara ärlig – allt blir inte bra i och med en förändring. Vi löser vissa problem men kan få nya. Trots detta är det viktigt att stå kvar i nödvändigheten av att göra annorlunda.
 3. För organisationen är det viktigt att det nya prövas fullt ut, att så många som möjligt arbetar för att det nya ska bli bra – utan ett fullgott försök har organisationen svårt att ta nästa utvecklingssteg.
 4. Fira framgångarna, små som stora, och lyft fram personalen.
Vad är vanligt att vi glömmer bort i förändringsledning?
 1. Att förändring är en process, det är inte en händelse. Det är två steg fram och ett steg tillbaka, hela tiden.
 2. Att informera även då det inte finns något att informera om. Att informera om att det saknas ny information är också något som alla borde få veta.
Vilka erfarenheter har du själv av förändringsledning?

Som konsult är det inom detta område som jag arbetat med mest. Ofta som rådgivare åt ledningar i offentliga verksamheter, privata bolag och ideella organisationer. För tillfället är jag engagerad i en kommande fusion mellan två kommunala bolag.

I mina tidigare arbeten, innan konsulttiden, har jag bland annat arbetat med införande av resultatenheter i offentlig verksamhet samt att införa nya administrativa IT-lösningar inom försäkringsbranschen.      

Om du fick säga några anledningar till att jag bör lära mig förändringsledning?

Du får en ökad förståelse för egna, medarbetares och organisatoriska reaktioner vid förändringssituationer. Detta innebär en möjlighet att stå stabilt också då det inte går helt enligt plan, vilket kommer att inträffa.

Har du något eget tips för hur man kan tänka för att minska motståndet till förändring, kanske till och med göra det roligt?

Svårt att svara entydigt på frågan. Det är mycket beroende på. Några saker som dyker upp i mitt huvud är trots allt detta.

 1. Öppna upp för delaktighet. Skapa forum och arenor där förändringen ventileras. Var samtidigt tydlig med att det som kommer fram inte är detsamma som att det blir så.
 2. Informera, informera, informera, kommunicera och prata mer än vanligt med varandra.
  • Motstånd handlar oftast om att respektive individ gör en kalkyl kring sin nuvarande situation och vad som kan komma. Gynnas jag av status quo, vilket kan gälla både formell roll såväl som informell roll, är det lätt att jag skräms av det nya.
  • Förändring är många gånger en rädslornas kamp. Rädslan för att inte platsa i det nya är en stark drivkraft att bidra i ett förändringsskede emedan rädslan för att inte klara av det, att nu blir jag avslöjad, är det som håller emot.
  • Frågorna som de flesta behöver besvarade först är ju oftast alltid desamma:
   • finns mitt jobb kvar?
   • blir jag uppsagd?
   • behöver jag söka om?
   • Vilka blir mina medarbetare?
   • Vem blir min chef?
   • Var ska jag sitta?
   • Klarar jag av att möta kraven på nya tekniksprång, idag handlar det ju mest om digitalisering.
 3. Håll tempo.
 4. Ge individer möjlighet till ny kunskap och utveckling så att de kan tro på att de klarar av det nya som kommer.
 5. Våga lita på processen! - allt kan inte lösas innan bollen sätts i rullning, du/ingen har svaret på alla frågor som man kanske vill ha svaret på.
Tack Håkan! En sista fråga. Finns det någonting du kan berätta om dig själv, som inte finns på hemsidan?

Oj, det mesta om mig och oss andra finns ju såklart inte på hemsidan.

Den här vintern går det en hel del timmar till att vara båtbyggare. Tillsammans med en kompis bygger jag en pocketship som är en liten segelbåt som vi i bästa fall kan ha i sjön under sommaren och hinner vi inte det, har vi sysselsättning också nästa vinter.

I övrigt har jag ju fem barnbarn i åldrarna 0-8 år som jag gärna hjälper till att ta hand om, då tillfälle ges. Att få möjlighet att få vara en del i deras liv känns som en ynnest.

En lite kuriosa är också att jag är världsmästare i basket för seniorer +45 år, detta skedde 1997 i Helsingfors där vi slog Vitryssland i finalen!

Vad innebär ett agilt arbetssätt?
29 apr 2021

Ett sätt att förstå vad ett agilt arbetssätt innebär kan vara att jämföra det...

Lena delar med sig av sina lärdomar och erfarenheter
22 apr 2021

Lena, kan du dela med dig av några lärdomar och erfarenheter som du gjort i...

[i.o.h] har flyttat!
12 apr 2021

[i.o.h] har flyttat till nya lokaler i Linköping och Luleå. Vi ber VD Roger...

By Formsmedjan. Powered by Yago