Hoppa till innehållet
15 oktober 2019

Från 1994 på väg in i framtiden!

[i.o.h]´s VD Roger Hademalm reflekterar över vad som hänt under företagets 25 år och gör ett avstamp inför framtiden.

1 november är det 25 år sedan Staffan Irving och jag lämnade vår dåvarande arbetsgivare Eductus för att starta konsultföretaget ”Irving & Hademalm” i Luleå. Det har varit 25 lärorika år och jag känner mig tacksam över att vi har fått förtroendet av våra kunder att tillsammans med dem utveckla organisationer, chefer och medarbetare. Några av våra kunder som vi gjorde uppdrag till under vårt första verksamhetsår, t ex Norrbottens Media (f d Norrbottens Kuriren), SSAB, Moderna Försäkringar (fd Salus Ansvar) och Region Norrbotten (fd Landstinget i Norrbotten), har vi fortfarande ett samarbete med. Långa samarbeten med både kunder och kollegor är det som har präglat vårt företag, vilket jag känner mig stolt över!

När jag blickar tillbaka över vad vi gjort under de 25 åren kan jag konstatera att vi har vågat oss på att utveckla en del nya affärsområden, vilket har varit både roligt, svårt men framför allt stimulerade och energigivande! T ex arrangerade vi under perioden 1996-1999 en framgångsrik föreläsningsserie ”Efter tre” på ett flertal orter runt om i hela Sverige tillsammans med landets tidningar. Vi fick tillsammans med våra kunder möjlighet att lyssna på de flesta av dåtidens mest framgångsrika föreläsare vilket även vidareutvecklade oss i vårt arbete. En spännande, men också krävande tid med mycket administration och säljarbete!

1997 startade vi bemanningsföretaget Kollega- det första i Norrbotten. I den vevan kom Håkan Eriksson (fortfarande konsult och delägare i [i.o.h]) till oss och blev Kollegas första VD. Fortfarande minns jag glädjen när vi fick vårt allra första bemanningsuppdrag i receptionen på LO Distriktet. Under tre år utvecklade vi verksamheten innan vi sålde företaget vidare till Olsten Staffing som sedermera blev uppköpt av Adecco, som fortfarande finns kvar på orten.

Rekrytering är ett område som ser och vi hela tiden har sett som ett kompletterande område till våra övriga tjänster. Av den anledningen köpte vi, tillsammans med en partner, år 2011 rekryteringsföretaget Qsearch som var specialiserade på bank- och finansvärlden med placering på Nybrokajen i Stockholm. Vid det tillfället hade vi genomfört en del längre uppdrag inom försäkringsbranschen som också var en del av Qsearch marknadssegment, vi upplevde därför det som ett mervärde för kunden att även kunna erbjuda dem rekrytering. Det blev ett intensivt år för oss med att engagera sig i detta nya företag samtidigt som vi fortsatte att utveckla [i.o.h] organisationsutveckling och flyttade våra kontor i Stockholm, Linköping och Luleå. När vår ägarpartner år 2012 valde att gå vidare till nya uppdrag sålde vi företaget vidare till Qsearch medarbetare och företaget lever kvar och utvecklas. Det känns riktigt roligt, även om vi inte är med på den resan!

På näringslivsgalan i Luleå år 2014 saknade vi ett pris som uppmärksammade alla de chefer och ledare som finns i våra organisationer och som många gånger har ett tufft och ganska ensamt arbete. Norrbottens Kuriren hade tidigare under ett flertal år delat ut priset, där två av våra konsulter suttit med i juryn. Tillsammans med Norrbottens Media anordnade vi därför under 2014-2016 ”Årets Ledardag” där Norrbottens Media även delade ut ett pris till Årets ledare utifrån nominerade personer. Fortfarande uppmärksammar Norrbottens Media ”Årets Ledare” och [i.o.h] finns med som en del i detta.

En annan viktig händelse i vår förändringsresa var vårt namnbyte från ”Irving & Hademalm med partners” till [i.o.h] organisationsutveckling. Detta skedde i samband med att Staffan Irving, med ålderns rätt, klev av som delägare i företaget år 2009 och nya delägare kom in. Varumärket och det som vi vill stå för är ändå det samma; hållbara resultat, nytänkande, erfarenhet, nära och lyhördhet. Vårt varumärke och våra värderingar är det som binder oss samman som företag, trots våra olika bakgrunder och personligheter. Vår värdegrund hjälper oss att göra val i svåra beslut både hos kund och internt, och vi hoppas och tror att detta även märks bland våra kunder.

För närvarande har företaget tretton (13) verksamma konsulter från Luleå i Norr till Malmö i söder. De flesta av oss har varit med länge, har varit våra tidigare kunder eller samarbetspartners där det har känts naturligt att fördjupa vårt samarbete. Under de 25 åren har ett fåtal lämnat oss, även om det har skett en del naturlig rörelse bland våra kollegor. Det absolut tyngsta som har hänt oss under våra 25 år är då vi förlorade vår kollega Tomas Nilsson med stora delar av sin familj i tsunamin år 2004. Det går inte att förklara, det går inte att förstå känslan och krisen i ett litet företag när något sådant inträffar. Vi har från starten valt att medvetet umgås med våra familjer eftersom vårt arbete många gånger är krävande och att vi av den anledningen periodvis behöver en ganska stor förståelse på hemmaplan för resor, sena kvällar etc. Vi har känt oss, och känner oss, som en stor [i.o.h]- familj och av den anledningen var det inte bara en kollega som vi förlorade utan även våra vänner och våra barns vänner. På något märkligt sätt löste vi ändå situationen, och vi lyckades även då hantera uppdragen hos de kunder som också drabbades av det inträffade.

Vart är vi då på väg de kommande åren? Vår framtidsresa fick ett avstamp i Krakow tidigare i höstas då vi alla konsulter var samlade för att tänka, bryta, spåna, ifrågasätta hur vi vill att [i.o.h]´s framtid ska se ut. Det var intensiva men riktigt bra dagar där det blev så tydligt vilken kompetens och vilken kraft som vi har gemensamt. Underbart!!

8 november får vi ytterligare ett tillfälle att samla alla konsulter på vårt kontor i Luleå för att tillsammans med våra kunder och samarbetspartners fira de 25 år som har varit samt ha en kick-off för det som vi hoppas ska bli 25 nya år! Om just du vill fira detta med oss är du välkommen! Skicka i så fall ett mail till kontakt@ioh.se så ser vi till att du får mer information!

Med tillförsikt och nyfikenhet inför framtiden!

 

/Roger Hademalm

Vi , Roger Hademalm och Stefan Lundgren, firar sista april och vårens ankomst,
30 apr 2024

 med planering inför nästa seminarium i chefs- och ledarprogrammet med...

[i.o.h] har fått förstärkning! Välkommen Cecilia!
10 apr 2024

Hej och välkommen Cecilia Franzén! Hur känns det att bli en i laget? Hej och...

Developing collaborative relationships
26 mar 2024

Discover the secrets to working together successfully in today's...

By Formsmedjan. Powered by Yago