Hoppa till innehållet
27 september 2021

Vad kan det svenska försvaret om ledarskap?

Hans, du deltog i en av Försvarshögskolans utbildningar, Utvecklande Ledarskap (UL). Några nya lärdomar?

Absolut! Jag hade ju självbilden av att jag var duktig på ledarskap. Men jag inser efter tre dagar på UL att jag bara var en ”oslipad diamant”. Modellen som UL presenterar tydliggör vad ledarskap handlar om. Jag hittar mig själv i den, var jag befinner mig och vad andra chefer som jag själv haft, befann sig.

Hur kom du på att du skulle gå UL-kursen?

Jag planerar att utbilda mig till handledare på UL. Försvarshögskolan utbildar nämligen den som vill, till handledare på UL. Men jag måste ha gått utbildningen innan jag kan delta i handledarutbildningen. Både Roger Hademalm och Rune Tapper anser att det skulle stärka mig i min konsultroll och [i.o.h] som företag.

Hur var upplägget?

Det som jag upplevde var bra var att:

  • Teorin blandades med gruppövningar och individuella övningar vilket medförde att jag aldrig tappade fokus på teorin. Det var lagom mycket information som vi gick igenom, för att därefter praktisera ny kunskap.
  • Reflektion var ett återkommande moment, både individuellt och tillsammans med gruppen.
  • Vi fick tillhöra samma grupp genom hela utbildningen. Det innebar att jag upplevde hur min egen grupp utvecklade tillit mellan deltagarna.
  • Sammantaget upplevde jag aldrig någon ”svacka” i utbildningen. Det var intressant hela tiden!
Var det något i innehållet som du vill lyfta fram?

Modellen av ledarskap som presenteras i UL håller en mycket hög klass. Den är mycket tydlig och ger dig verkligen kunskap att utveckla ditt och dina medarbetares ledarkompetens.

Bara det att UL sätter fokus på att vi som ledare behöver sätta strukturen först, ramarna, innan vi börjar utöva det utvecklande ledarskapet.

Vem tycker du ska delta i UL?

Vill du utveckla dig själv som ledare och människa, då är UL en riktigt bra kurs. Den ger kompetens inom konflikthantering, coachande ledarskap, hur du skapar tillit i ditt team, vikten av att reflektera över sitt ledarskap och självledarskap.

Hans, vad har du med dig från kursen som du kommer ha nytta av i din konsultroll?

Jag har lärt mig en modell som jag kan använda då jag coachar ledare och medarbetare i ledarskap. En modell som jag känner mig kompetent och komfortabel med, en modell att luta sig emot då diskussioner om utvecklande eller destruktivt ledarskap kanske dyker upp.

Men framför allt, jag ser mycket fram emot att vara handledare i [i.o.h]:s kommande UL-utbildningar tillsammans med Rune Tapper.

Välkommen till [i.o.h] Victoria Molin
12 okt 2021

Hej och välkommen Victoria! Hur känns det att bli en i laget? Det känns...

Oskar Aili lämnar [i.o.h]
3 okt 2021

Oskar, du lämnar ioh, hur kommer det sig? Jag vill börja med att säga att jag...

Jokkmokks kommun investerar i ett ledarskapsprogram
30 sep 2021

Vad är det för program du och Roger ska leda? Ett ledarprogram som är...

By Formsmedjan. Powered by Yago