Hoppa till innehållet
27 juni 2022

Sommarhälsning och reflektion

Är ute på Lilla Kalvö i Tjust skärgård efter en härlig midsommarhelg, miljön som jag mår allra bäst i. Strålande sol och 26-31 grader varmt sedan i torsdags, badvattnet i havsviken har haft 20-21 grader. Så här mycket har jag inte badat en midsommarhelg någonsin. Det ska nu bli skönt med ledighet och tid för reflektion.

Händelser som skapade både tankar och känslor under första halvåret 2022:

 • 24 februari invaderade Ryssland Ukraina.
 • Stor börsnedgång i världen och Sverige.
 • Brist på energi och därmed högre energipriser.
 • Höginflation, i maj var inflationen 7,2%. Riksbanken höjer styrräntan och det blir högre räntor och dyrare varor för konsumenterna.
 • Dyrt med kapital.
 • Sverige tillsammans med Finland söker NATO-medlemskap.
 • Larmrapporterna kommer om klimatkrisen. Extrem värme i Sydeuropa första halvan av juni.
 • Bristen på halvledare gör att många företag har fulla orderböcker men kan inte leverera i den takt man önskar.

Stora händelser som kan både vara ett hot men också skapa nya möjligheter.

Det har varit för oss i [i.o.h] och alla andra en speciell tid även detta verksamhetsår 2021/2022. När restriktioner för pandemin lyftes så kom kriget i vår närhet. Ett krig som påverkar oss på flera olika sätt.

Vi har haft ett 2+2 års avtal med ett Universitet där uppdragen började beställas. Vi fick hösten 2021 ett större uppdrag i Uddeholm AB som sedan har utökats under första halvåret 2022. Där har Hans, Ann-Helen samt undertecknad varit engagerad och detta arbete fortsätter under hösten. Bonnier har fortsatt tagit stöd av oss i form av chefscoaching. Själva och i samarbete med Barfota AB har vi genomfört flera uppdrag åt LKAB. Ofelia, nätverket för mediechefer i Norden är nu inne på sitt 16 år. Chefsnätverket i Skåne som Jessica håller i är nu inne på sitt tredje år, det är ett mycket gott betyg. Östgötatrafiken har vi stöttat med chefscoachning och teamutveckling under verksamhetsåret och där diskuterar vi mer stöd till hösten.

I Gällivare kommun har vi haft ett antal uppdrag. Uppdraget att genomföra en analys av arbetsmiljön på socialförvaltningen fick mycket mediautrymme under våren. Ett svårt uppdrag som Rune och Per genomförde med bravur, ett tack också till Lena som var bollplank i processen.

Chefs-ledarprogrammet med Jokkmokks kommuns alla chefer genomfördes under hösten 2021 och fick mycket bra utvärdering.  Handelskammaren Mitt har tagit Billy till hjälp i utvecklingsinsatser under året. Lumire har fått stöd i deras utveckling under en längre period av Håkan och Viktoria. Rune har genomfört UGL-kurser i samarbete med Core Code. Efter 13 år genomförde Håkan och Viktoria sista ledarskapsutbildningen för ST-läkare i Region Norrbotten hösten 2021. SSAB fortsätter vara kund hos oss, de har varit med sedan starten 1994.

Nya kunder vi fått in under våren är Karolinska Sjukhuset och Hybrit Devolopment AB

I december 2021 hade undertecknad och Birgitta en avslutande AW på Linköpingskontoret för det stora projektet i Linköpingsstift. Biskop Martin Modeús höll ett tacktal som kändes oerhört bra. Vi vill passa på och tacka Martin för ett gott samarbetet och önska honom allt gott och lycka till i nya ämbetet som Ärkebiskop.

Interna förändringar är att Annica beslutade att lämna oss och konsultlivet och i stället ta en anställning som terapeut. Vi saknar henne och lyckönskar henne. De klienter som får stöd av Annica får ett mycket bra stöd. Lena gjorde sitt sista uppdrag under hösten 2021, din erfarenhet och lugna, metodiska sätt har varit mycket värdefullt för oss.

Victoria Molin har tillkommit, med hennes bakgrund och personlighet kommer hon bidra mycket till våra kunder och internt hos oss.

Frågor och tankar vi möter hos våra kunder nu är:

 • Hur kommer omvärldshändelserna påverka vår verksamhet?
 • Personal vill fortsättningsvis kunna arbeta hemifrån delar av arbetstiden. Hur ska vi hantera detta? Hur hantera hybrid-möten med mera?
 • Hur genomföra digitaliseringen så effektivt som möjligt? Byte av system? Integrering av system? Äga data om kunderna, personalisering och GDPR? Säkerhet? Hur organisera arbetet med digitaliseringen?
 • Ledning och styrning av matris-/hybrid-organisationer?
 • Kulturförändringar, hur arbeta med det? Rätt attityd lika viktigt som kompetens? 

Ser fram emot härliga varma sommarkvällar med de närmaste. Med förhoppning om att det kan bli en lösning på kriget. Att klimatarbetet fortsätter mot att rädda vår jord. Att de närmaste får vara friska och de som är sjuka kan bli friska. Allt detta ser jag framemot.

Med detta vill jag önska er alla en skön och riktigt bra sommar. Nu ska jag gå och bada.

Glad sommar!

Roger Hademalm

[i.o.h] har en öppen kurs i Luleå. "Ny som chef".
2 maj 2023

Ett utvecklingsprogram för dig som är ny som chef och som vill utveckla ditt...

Välkommen Catarina Thuning!
17 apr 2023

Vi på [i.o.h] är mycket glada att få hälsa Catarina Thuning välkommen till...

Transaktionsanalys, förkortas TA, är en psykologisk beskrivningsmodell
5 apr 2023

som utvecklats i USA, framför allt av Dr Eric Berne. TA är idag en populär...

By Formsmedjan. Powered by Yago