Hoppa till innehållet
18 mars 2025

Ledarens viktigaste egenskap

När vi på [i.o.h] håller ledarskapsutbildningar märker vi ofta att vissa deltagare till att börja med är kvar mentalt i vardagens operativa frågor. Det känns ovant att avsätta tid för egen utveckling. Redan här betonar vi att utbildningen, utöver teori och praktiska övningar, är en andningspaus – en möjlighet att reflektera.

Reflektion har många positiva effekter, men den viktigaste är att den stärker omdömet. Många egenskaper är värdefulla för en ledare, men få är så avgörande som gott omdöme.

Karisma eller omdöme – vad väger tyngst?

En stark utstrålning kan få människor att följa – men vart? Tänk tvärtom: vad återstår av ledarskapet om en egenskap tas bort?

  • Ledare A har gott omdöme men saknar utstrålning. Hen ser vad som krävs för att nå målet och ger medarbetarna det de behöver – mål, återkoppling och struktur – men motiverar inte genom att synas och höras mest.
  • Ledare B har stark karisma och får med sig människor, men saknar omdöme när det gäller att välja väg.

Att säga att B är född till ledare och att A borde ta ett steg tillbaka är lika oreflekterat som att anta att den som pratar mest automatiskt är en bra säljare. Karisma kan få människor att göra nästan vad som helst – det har historien visat många gånger. Men är det gott ledarskap?

Karisma är värdefullt och en tillgång för en ledare. Men – om jag måste välja föredrar jag en ledare med gott omdöme och svag utstrålning framför en karismatisk ledare utan omdöme. Därför menar jag att gott omdöme är viktigare.

Effektivitet är inte alltid svaret 

Att vara ledare handlar om att fatta beslut. Små och stora, enkla och komplexa. Ibland med tydliga fakta på bordet, ibland i en gråzon där magkänsla, erfarenhet och omdöme får styra. Men omdöme är inget man lär sig genom att läsa en bok eller gå en kurs – det byggs genom reflektion.

I en tid där tempo och effektivitet värderas högt kan reflektion uppfattas som en lyx. Något att ägna sig åt när kalendern är tom, vilket den sällan är. Men sanningen är att utan reflektion utvecklas inte omdömet. Och utan omdöme blir ledarskapet en fråga om att reagera snarare än att agera med eftertanke.

Många ledare försöker effektivisera varje minut – snabba upp möten, multitaska, maximera produktiviteten. Men att alltid välja effektivitet före reflektion kan vara ett misstag. Ofta är det i de ostörda stunderna som de verkliga insikterna kommer.

Du kanske tränar din fysik för att bygga styrka och uthållighet? Det kan kännas lockande att lyssna på en podd eller ett webinar medan du springer, lyfter vikter eller promenerar. Tidsbesparing, eller hur? Dessutom blir träningen roligare när du slipper tänka på den. Men vad händer om du i stället låter det vara tyst? Ger hjärnan utrymme att tänka? Många av de bästa idéerna och insikterna kommer när vi släpper in tystnad i vardagen.

Hur får jag in reflektion i min dag?

Reflektion behöver inte vara komplicerat, men det kräver disciplin. Här är några sätt att integrera det i vardagen:

  1. Avsluta dagen med reflektion
    Avsätt fem minuter i slutet av arbetsdagen för att tänka igenom vad du lärt dig. Vad gick bra? Vad kunde ha gjorts annorlunda? Vilka beslut blev rätt och varför?
  2. Ställ rätt frågor
    I stället för att fastna i självkritik, fokusera på frågor som driver lärande: Vad såg jag inte i stunden? Vad kan jag ta med mig till nästa gång?
  3. Använd naturliga mellanrum i dagen
    I stället för att direkt plocka upp telefonen i kön på mataffären eller under transporten – låt tankarna vandra. Ge dig själv chansen att bearbeta dagen.
  4. Planera in ostörd reflektionstid
    Blocka en kvart i veckan för att tänka strategiskt. Vilka mönster ser du i dina beslut? Vad behöver du justera?
  5. Skaffa en coach
    Att reflektera över sitt ledarskap gör stor skillnad på sikt. En coach hjälper dig att ställa rätt frågor och se mönster du själv kan missa.

Hur gör jag det till en vana?

Om vi fortsätter på jämförelse med fysisk träning; många provar på att göra en run streak. För dig som inte är bekant med fenomenet handlar det om att bestämma sig för att springa varje dag, oavsett vad. Det klassiska är att löpturen ska vara minst en mile, det vill säga 1,6 km. Det är inte långt och du kan naturligtvis välja att springa längre. Men grejen är att det blir minst 1,6 km, lagom länge för att behöva byta om men inte längre än att du kan få plats med det, i princip oavsett hur många andra måsten du har i din dag.

Det finns många positiva effekter av detta men de kanske viktigaste är att man bygger en konsekvent vana, disciplin och uthållighet. Det blir ingen inre diskussion varje dag som väger för och emot utan du bara gör det. När du sedan gjort det i en månad har du fått alla andra positiva effekter på köpet och när du känner dessa är chansen stor att du faktiskt fortsätter.

Jag föreslår att du skapar en think streak – att du lovar dig själv att prova att verkligen reflektera i fem minuter, varje dag, i en månad. Sedan kan du utvärdera.

Om du använder varianten att inte ta upp telefonen i tid och otid har du inga problem att hitta dessa minuter någon gång under dagen!

Omdöme byggs – det kommer inte av sig självt

Det jag föreslår tar inte mycket tid. Det kräver inga stora uppoffringar. Men just därför känns det kanske som att det finns viktigare saker att göra; att tiden bättre används till något som måste hinnas med.

Till dig som genomgående väljer det alternativet vill jag säga att jag önskar dig all framgång. Det finns förmodligen områden där oreflekterad snabbhet och effektivitet är viktigare än omdöme.

Men gott ledarskap är inte ett av dessa.

Gott omdöme byggs, det kommer inte av sig självt. Så varför inte ge det fem minuter om dagen?

 

Stefan Lundgren

[i.o.h] Organisationsutveckling AB
stefan@ioh.se, 070-509 89 50



PS Det finns enkla saker att göra för din karisma också. Men det är en annan artikel…

Ledarskap börjar där förväntan slutar
1 apr 2025

När jag blev chef för första gången och förväntades leda en grupp människor...

Beteende och motivation – varför vi gör som vi gör
25 mar 2025

Del 3 i artikelserien om NLP:s presuppositioner Har du någon gång undrat...

NLP och Kommunikation – När dina ord säger en sak, men andra hör något annat
11 mar 2025

Har du någonsin märkt hur samma ord kan uppfattas på helt olika sätt beroende...

By Formsmedjan. Powered by YAGO.