
Empati på riktigt - och på låtsas
När ledarskap kräver mer än varma ord
Empati är ett av de mest diskuterade begreppen inom ledarskap idag, och av goda skäl. I en tid när arbetslivet ständigt förändras söker människor inte bara ledare som är skickliga på att fatta beslut, utan också de som kan förstå och relatera till deras behov och känslor. Det är i denna förmåga att känna in och möta andra som empatin blir en verklig konkurrensfördel.
Att vara en empatisk ledare handlar inte bara om att visa omsorg i svåra stunder, utan också om att förstå vad som driver varje individ. Vad motiverar din medarbetare som alltid levererar? Vad hindrar någon annan från att nå sin fulla potential? Genom att ställa dessa frågor – och genom att verkligen lyssna – kan ledaren skapa en kultur där människor känner sig sedda och hörda.
Men empati är mer än en personlig egenskap. Den är också en strategisk tillgång. I en värld där talang är en bristvara kan en organisation som präglas av empatiskt ledarskap både attrahera och behålla de bästa. Medarbetare som känner sig värderade är inte bara mer lojala – de är också mer produktiva och kreativa. När människor trivs och känner sig trygga vågar de tänka större, ta mer initiativ och bidra på nya sätt.
Ett coachande ledarskap är en naturlig förlängning av empatin. Genom att ställa öppna frågor och bjuda in till reflektion hjälper ledaren sina medarbetare att själva hitta lösningar och växa i sina roller. Det bygger starka team – men också en starkare organisation.
Falsk empati: när förståelse bara är en fasad
Alla ord om empati är dock inte äkta. I takt med att begreppet blivit en självklar del av ledarskapsretorik – och dessutom ett inslag i varje AI-assistent värd namnet – ser vi också en annan företeelse växa: falsk empati.
Du har säkert märkt det. De automatiserade svaren som alltid inleds med “Vilken viktig fråga!” eller “Tack för att du delar med dig!” – oavsett vad du faktiskt skrev. Det är en uppskattning som inte vilar på förståelse, utan på en programmerad algoritm. AI:n är tränad att verka trevlig, inte att förstå.
Problemet är att den här typen av bekräftelse inte bygger relation, utan riskerar att urholka den. När allt du säger möts med uppskattning, oavsett innehåll eller kvalitet, förlorar orden sin tyngd. I värsta fall blir det till ett hinder för ärlig dialog – både med sig själv och andra.
Samma sak kan hända i mänskliga relationer. En ledare som ständigt bekräftar men aldrig utmanar. Som lyssnar men inte hör. Som verkar omtänksam, men inte kliver fram när det verkligen gäller. Det är inte empati – det är undvikande, ibland paketerat i varma ord.
Vad händer i dig när du får uppskattning som inte bygger på någon verklig förståelse av vem du är? När berömmet är så slätstruket och okritiskt att det snarare blir förvirrande än stärkande? Kanske känner du dig avfärdad, inte sedd – särskilt om du själv vet att det du gjort inte var särskilt genomtänkt, möjligt eller ens särskilt bra.
Om det är en annan människa som ger dig detta lovord, kanske du instinktivt uppfattar det som ytligt eller till och med falskt. Men när det kommer från en AI är det lättare att låta sig imponeras. “Inte kan väl denna intelligenta maskin – som har tillgång till så mycket fakta – hylla mig om det inte vore välförtjänt?” tänker vi kanske. Men det kan den. Och det gör den. För det är inprogrammerat – eftersom målet, precis som i sociala medier, är att stimulera dig till att fortsätta använda tjänsten.
Äkta empati kräver mod
Det är bara en av anledningarna till varför det är så avgörande att hela tiden utveckla den mänskliga förmågan till ledarskap. Att träna sin empatiska förmåga är en konkret väg in i detta arbete.
Och ursäkta upprepningen – men det tål att sägas igen: empati handlar inte om att undvika konflikt eller stryka medhårs. Tvärtom är det ofta just empatin som gör det möjligt att ta itu med det svåra. Det krävs mod att stanna i ett samtal som skaver. Mod att säga det som behöver sägas, även om det skapar friktion. Mod att se både individen och helheten, och ändå fatta beslut.
Den empatiska ledaren är inte en som säger “ja” till allt, utan en som orkar stå kvar när det blåser. Som vågar vara tydlig – inte trots att hen bryr sig, utan just därför.
Empati är inte en mjuk egenskap. Det är en stark förmåga. Och den blir allt viktigare i takt med att världen blir mer komplex. För i en tid där mycket kan outsourcas, automatiseras eller digitaliseras, är det mänskliga ledarskapet vår verkliga konkurrensfördel.
Stefan Lundgren
[i.o.h] Organisationsutveckling AB
Vi på [i.o.h] har arbetat sedan 1994 med att hjälpa organisationer och ledare växa och utvecklas, alltid med coaching som en röd tråd. Kontakta mig på stefan@ioh.se.
Passivt aggressiv på jobbet? Du kan vara i följarfällan.
Du vet känslan. Du har inte fått informationen du behöver. Chefen är otydlig....
Resurser och lärande – att hitta styrka och växa genom feedback
Del 6 i artikelserien om NLP:s presuppositioner Efter att vi i förra artikeln...
Genuint ledarskap är inte att göra som man känner
Vad är genuint ledarskap? Genuint ledarskap handlar om att leda med äkthet,...