
Personligt ledarskap – ansvar och valmöjligheter. Del 5 i artikelserien om NLP:s presuppositioner
Jag har insett att jag vill ändra lite på ordningen i artikelserien. De två presuppositioner du får läsa om i dag skulle egentligen ha kommit senare – men de är så centrala att de förtjänar sin plats här och nu. De handlar om något vi alla har tillgång till: vår förmåga att ta ansvar för hur vi tänker, känner och väljer att agera.
I en tid där mycket känns osäkert – både i arbetslivet och i världen – blir vår inre styrka ännu viktigare. Och ofta har vi mer makt över vår inre värld än vi först tror. Den här artikeln handlar om hur vi kan återta den makten, och hur två NLP-perspektiv kan hjälpa oss att leva mer medvetet och fritt.
9. Jag har ansvar för mina tankar, känslor och resultat
Vi kan inte alltid påverka vad som händer omkring oss – men vi har alltid ett val i hur vi tolkar det. När vi tar ansvar för vårt inre tillstånd kan vi också påverka våra yttre resultat.
Det här handlar inte om att skuldbelägga oss själva. Tvärtom – det handlar om att frigöra oss från känslan av att vara offer för omständigheter. Vi går från “varför händer detta mig?” till “vad kan jag göra med det som händer?”
Vilken nytta kan vi ha av detta perspektiv?
I ledarskap:
En ung chef känner sig pressad i möten och tror att det är kollegornas fel – de lyssnar inte, de ifrågasätter för mycket. Men när han får stöd i att ta ansvar för sitt inre tillstånd, börjar han se hur hans egen osäkerhet påverkar mötet. Han tränar upp sin trygghet – och plötsligt förändras hela dynamiken.
I relationer:
En partner känner sig ofta missförstådd och blir frustrerad. I stället för att kräva att den andre ska “förstå mig bättre”, börjar hen formulera sina behov tydligare – och tar ansvar för vad hen själv kommunicerar.
I personlig utveckling:
En person fastnar gång på gång i tankar som “jag är inte tillräcklig”. Men så börjar hon fråga sig: “Vems tankar är det här? Vill jag fortsätta tänka så här – eller kan jag välja något annat?” Den frågan blir en vändpunkt.
10. Valmöjligheter är bättre än inga val
Ju fler sätt vi har att agera på, desto friare blir vi. Inom NLP ses inte rätt och fel som absoluta – utan som resultat av vilka alternativ vi har tillgång till. Ju fler val, desto större förmåga att påverka sitt liv.
Att bara ha ett sätt att hantera stress, konflikter eller osäkerhet gör oss sårbara. Men när vi ökar vår repertoar – när vi har tre, fyra, fem sätt att reagera – då börjar något hända. Då växer vår frihet.
Vilken nytta kan vi ha av detta perspektiv?
I ledarskap:
En entreprenör inser att hon alltid reagerar likadant vid motgång – hon stänger in sig och biter ihop. Men när hon börjar identifiera fler sätt att hantera press – som att be om stöd, ta en paus eller reflektera tillsammans med sitt team – känner hon sig mindre ensam och mer kapabel.
I relationer:
Ett par hamnar ofta i låsta konflikter. När båda börjar se att det finns fler sätt att lyssna, prata och ta en paus – än att bara “vinna” eller “dra sig undan” – förändras tonen mellan dem.
I personlig utveckling:
En person som alltid skjuter upp svåra samtal börjar öva på att säga saker tidigare – först i mindre sammanhang, sedan i viktiga relationer. Hon inser att det inte bara finns ett sätt att kommunicera – utan många. Och med varje nytt försök växer tryggheten.
Sammanfattning och reflektion
I denna del har vi utforskat två presuppositioner som lägger grunden för personligt ledarskap:
- Du har ansvar för dina tankar, känslor och resultat – och det är en styrka, inte en börda.
• Ju fler val du har, desto friare blir du – och friheten börjar i medvetenhet.
När vi tillämpar dessa tankesätt blir det lättare att leda både oss själva och andra. Vi går från reaktion till respons. Från instinkt till val. Från vanmakt till kraft.
I nästa artikel fortsätter vi med:
- 11. Människor har redan alla resurser de behöver
Vi bär på mer potential än vi ofta inser – det gäller bara att få tillgång till den. - 12. Det finns inget misslyckande – bara feedback
Varje resultat bär på information som kan hjälpa oss att bli bättre – om vi lyssnar.
Hans Uddgård [i.o.h] Organisationsutveckling AB
hans@ioh.se 0730-61 64 69
Gör ni rätt saker - eller bara saker rätt?
I en ledningsgrupp där jag var medlem försökte vi en gång förändra våra möten...
Självbild och tillstånd – hur vi ser oss själva och påverkas inifrån
Del 4 i artikelserien om NLP:s presuppositioner Har du någon gång tänkt: ”Jag...
Ledarskap börjar där förväntan slutar
När jag blev chef för första gången och förväntades leda en grupp människor...