
Passivt aggressiv på jobbet? Du kan vara i följarfällan.
Du vet känslan. Du har inte fått informationen du behöver. Chefen är otydlig. Kollegorna fattar inte riktigt. Beslut fattas över huvudet på dig – eller inte alls. Så du suckar tyst, jobbar på ändå, gör det du tror är rätt och hoppas att någon annan ska styra upp.
Det är inte ditt fel.
Eller?
Ibland är det faktiskt inte det. Men ibland är det precis där den börjar – följarfällan. När du slutar ta initiativ, slutar ställa frågor, slutar bidra till att det ska bli tydligare. När du väntar, i stället för att agera.
Den är lätt att hamna i. Och svår att upptäcka – eftersom den ofta känns rimlig. Du har ju rätt!
Men frågan är inte alltid vem som har rätt, utan: vad gör du när det inte funkar?
När självledarskapet brister blir allt någon annans fel
Vi pratar ofta om självledarskap som att det handlar om att hålla koll på sin kalender, inte behöva bli påmind, klara sig själv. Och visst – det är en del av det. Men den djupare aspekten handlar om något annat: att se sin roll i helheten.
När den förmågan saknas hamnar man lätt i ett mentalt läge där organisationens tillkortakommanden alltid är någon annans ansvar:
Chefen borde vara tydligare.
Någon borde ha informerat.
Det där är inte mitt bord.
Och visst, det kan ligga något i det. Men det är också ett sätt att abdikera från sitt eget ansvar – och det är då följarfällan slår till.
Relationer, inte roller, bygger arbetsmiljö
Vi är ofta upptagna av vem som har makten, vem som fattar besluten, vem som bär ansvaret. Men arbetsmiljö – den skapas i samspelet mellan människor. I hur vi pratar med varandra, delar information, löser problem, ber om hjälp.
Ur ett systemteoretiskt perspektiv uppstår ledarskap inte bara i chefens agerande – utan i relationen mellan människor. Och där är du alltid en del.
När du inte ser det, när du inte leder dig själv i det samspelet, då blir du lätt en passiv kugge i ett maskineri som inte rör sig. Och det kan kännas bekvämt – men det skapar sällan förändring.
Självledarskap är inte att klara sig själv
En vanlig missuppfattning är att självledarskap betyder att man aldrig behöver stöd. Att man alltid vet vad man ska göra. Att man jobbar på i tysthet och inte stör.
Men riktigt självledarskap är raka motsatsen till passiv självständighet. Det handlar om att ta ansvar för sin del av samspelet – att våga säga:
Jag förstår inte riktigt hur vi ska prioritera.
Jag märker att jag sitter på information som fler borde ha.
Jag känner att vi halkar snett här – ska vi prata om det?
Det är inte bekvämt. Men det är just där självledarskapet börjar.
Fällan: att vänta på att någon annan ska ta initiativet
När självledarskapet brister fastnar många i vänteläge. Man märker att något borde förändras – men säger inget. Man hoppas att någon annan ska ta tag i det. Man blir en observatör i ett system man egentligen är en del av.
Och ju längre det pågår, desto mer frustrerande känns det. Desto tydligare ser man bristerna – hos andra. Det är då irritationen kryper fram. Passiviteten blir passivt aggressiv. Och arbetsglädjen sipprar ut, lite i taget.
Men i de flesta roller finns ett visst handlingsutrymme. En möjlighet att påverka, ta initiativ, skapa klarhet. Att inte använda det är också ett val.
Vad kan man göra för att ta sig ur följarfällan?
Det börjar med att våga titta inåt. Fråga dig:
– Väntar jag på att någon annan ska ta ansvar?
– Ser jag bara chefens tillkortakommanden – och inte mitt eget bidrag?
– Vad är det minsta jag kan göra idag för att bidra till klarhet, riktning eller samarbete?
Och om du är chef: hjälp dina medarbetare att träna sitt självledarskap. Inte genom att kräva mer effektivitet – utan genom att skapa en kultur där initiativ, dialog och ansvar får ta plats.
Vill du utveckla självledarskapet i din organisation?
På [i.o.h] hjälper vi medarbetare, chefer och team att bygga en arbetskultur där självledarskap inte betyder att klara sig själv – utan att förstå sitt bidrag i helheten.
Hör gärna av dig om du vill veta mer – eller om du vill få nästa artikel i serien skickad direkt till dig.
Stefan Lundgren, [i.o.h] Organisationsutveckling AB
stefan@ioh.se – 070-509 89 50 – www.ioh.se
Resurser och lärande – att hitta styrka och växa genom feedback
Del 6 i artikelserien om NLP:s presuppositioner Efter att vi i förra artikeln...
Genuint ledarskap är inte att göra som man känner
Vad är genuint ledarskap? Genuint ledarskap handlar om att leda med äkthet,...
Personligt ledarskap – ansvar och valmöjligheter. Del 5 i artikelserien om NLP:s presuppositioner
Jag har insett att jag vill ändra lite på ordningen i artikelserien. De två...